Sağlık

Kurban Bayramı’nda eti dinlendirmeye dikkat! Kurban eti ne kadar süreyle tüketilmelidir?

İnsan hastalıklarının yüzde 61’i hayvansal gıdalardan kaynaklanıyor. Kurban Bayramı’nda Türkiye’nin dört bir yanı et kesme işlemleriyle uğraşırken, uzmanlara etin muhafaza edilmesi uyarısı geldi. Taze kesilmiş hayvan etlerini hızlıca dolaba koyarak insan sağlığını tehdit edebilecek ortamı da hazırlamış oluyoruz. Peki, kurban eti ne kadar süreyle tüketilmelidir?

YÜZEY ETLERDE HİJYENE DİKKAT!

Hayvansal gıdaların insan sağlığına yönelik oluşturduğu riskin %90’ı göz önünde bulundurulduğunda, hayvanların kesit öncesi sağlıklı ve veteriner hekim kontrolünde olması değerlidir. Hayvanlardan kaynaklanabilecek tehlikeleri azaltmak veya ortadan kaldırmak için hayvanların yetiştirilmesi, taşınması, satışı ve bölünmesi sırasında veteriner hekimlerin kontrolünde olması gerekmektedir.

Veteriner hekimlerin kontrolü dışındaki bölümler bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini artırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli riskler oluşturmaktadır. Kurbanlık satışların büyük bir kısmı hayvan pazarlarında veya kurbanlık satış noktalarında gerçekleşmektedir. Bu yerlerde etkili veteriner kontrolleri, hayvan ve halk sağlığına yönelik riskleri büyük ölçüde azaltacaktır.

ZAFER KESME YERİ ÖNEMLİDİR!

Kesim işlemleri hijyenik ortamda yapılmalı ve kesim yapılacak bölge daima temizlenmelidir. Kesiti yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması değerlidir, elinde kesik veya yara varsa hijyenik eldiven kullanmalıdır. Bıçaklar düzenli aralıklarla temizlenmeli ve hastalıklı doku veya organları keserken bıçaklar dezenfekte edilmelidir. Hayvanlar tutulurken veya asılırken herhangi bir eziyet ve eziyete maruz bırakılmamalıdır.

Hayvan kesilir kesilmez iç organları çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra kesesi, idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, memeler karkastan çıkarılmalıdır. Kesim sırasında kan veya bağırsak içeriği gibi unsurların kontaminasyonu önlenmelidir. Sakatat temiz bir şekilde çıkarılmalı ve uygun şekilde imha edilmelidir. Kurbanlık atıklar rastgele etrafa atılmamalı, sokak hayvanlarının giremeyeceği derin çukurlara gömülmelidir. Bu uygulamalar çevre temizliği ve halk sağlığı açısından oldukça değerlidir.

ZAFER ETİ NASIL DİNLENİR?

Kurban etinin sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebilmesi için kesikler halinde temiz kaplara konulması ve önce serin ve güneş görmeyen bir yerde donmadan 5-6 saat bekletilmesi gerekir. Et ve et artefaktları, bakterilerin hızla çoğalabileceği uygun bir ortamdır. Özellikle ideal koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyar katına kadar çoğalabilmektedir. Bu nedenle bakteri yükü düşük olan etin yeterince korunmadığı takdirde bir geceden sonra insan sağlığı için büyük tehlike oluşturabileceği açıktır. Kurban eti kesikler halinde temiz kaplara konulmalı, serin ve güneş görmeyen bir ortamda 5-6 saat bekletildikten sonra etin sıcaklığı düştükten sonra buzdolabına konulmalıdır.

Kurbanlık etler, kesme sıcaklığındayken buzdolabında, torbalarda veya hava geçirmez modüllerde üst üste konulmamalıdır. Buzdolabının sıcaklığı etin içinin uygun şekilde soğutulması için yeterli olmayabilir. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede bozulma, kötü koku ve hatta yeşillenme gibi sorunlar görülebilmektedir. Bu tip bölgelerde et kesinlikle tüketilmemeli ve çöpe atılmalıdır. Kurbanlık etin raf ömrü kesilen parçanın kalitesine ve et modüllerinin boyutuna göre değişmekle birlikte normal buzdolabı koşullarında genellikle 5-6 gün olarak kabul edilmektedir. Bu süre genellikle kıyma için 3 gün olarak uygulanmaktadır. Daha uzun süreli saklama düşünülürse, etler kızartılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu